Згідно з Наказом Міністерства освіти і науки України від 28.12.2019 № 1643
журнал внесено до Переліку наукових фахових видань України 
(категорії “Б”з економічних наук

Проводимо набір статей до публікації у науковому фаховому журналі "Вісник КНТЕУ" з економічних наук

ПРОФЕСІОНАЛІЗМ МЕНЕДЖЕРІВ В УКРАЇНІ: РЕЗЕРВИ ЗРОСТАННЯ

Автор: Sveta on .

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)
DOI: http://doi.org/10.31617/visnik.knute.2019(126)10

УДК 005.95-051(477)

МИКОЛАЙЧУК Ірина,
к. е. н., доцент, доцент кафедри менеджменту
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7380-5000

 
ХМУРОВА Вікторія,
к. е. н., доцент, доцент кафедри менеджменту
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6398-6351

 

ПРОФЕСІОНАЛІЗМ МЕНЕДЖЕРІВ В УКРАЇНІ: РЕЗЕРВИ ЗРОСТАННЯ

 
Обґрунтованонапрями та чинники зростання професіоналізму менеджерів підприємств легкої та харчової промисловостіяк умови підвищення їх інноваційної активності. Проаналізовано тенденції змін на ринку праці та виявлено потребу підприємств у рекрутингу професійних менеджерів. Наведено переваги проєкту з розробки галузевої дорожньої карти цифрової трансформації у харчовій та пере­робній промисловості в Україні у напрямі зростання професіоналізму менеджерів.
 
Ключові слова: професіоналізм, менеджер, компетенція, промислові під­приємства, легка промисловість, харчова промисловість.

REFERENCES

  1. Bjeljajeva, N. S. (2017). Umovy realizacii’ kompetentnisnogo pidhodu na pidpryjem­stvah torgivli [Conditions for implementing a competent approach in trade enterprises]. Naukovyj visnyk Mizhnarodnogo gumanitarnogo universytetu – Scientific Bulletin of the International Humanitarian University. (Vol. 27(1), 112-117. Serija: Ekonomika i mene­dzhment. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmgu_eim_2017_27%281%29__26 [in Ukrainian].
  2. Doronina, M. S., Lytovchenko, I. V., Myhajlenko, D. G., & Polubjedova, A. O. (2014). Rozvytok profesijnoi’ kompetentnosti upravlins’kogo personalu [Development of profes­sional competence of management personnel]. Harkiv: INZhEK [in Ukrainian].
  3. Zhukovs’ka, V. M. (2016). Ocinjuvannja social’no-povedinkovyh kompetencij torgovel’­nogo personalu [Assessment of social and behavioral competencies of sales staff]. Visnyk Odes’kogo nacional’nogo universytetu. Ekonomika – Bulletin of the Odessa National University. Economy. (Vol. 21). Is. 8, 101-107 [in Ukrainian].
  4. Mazaraki, A., Melnichenko, S., Duginets, G. et al. (2018). Ukrainian economy growth imperatives. Prague: Coretex CZ SE [in English].
  5. Klymenjuk, M. M., Baj, S. I., & Bezus, A. M. (2017). Do pytannja vyboru naprjamu rozvytku teorii’ menedzhmentu [On the choice of direction of development of manage­ment theory]. Naukovo-fahovyj zhurnal "Ekonomika ta derzhava" – Scientific and professional journal "Economy and State", 5,10-13 [in Ukrainian].
  6. Naumenko, R. A., & Mykolajchuk, I. P. (2018). Kompetentnisnyj pidhid do ocinju­vannja kerivnogo personalu v systemi derzhavnoi’ sluzhby [Competent approach to assessing senior management in the public service]. Teorija ta praktyka derzhavnogo upravlinnja i miscevogo samovrjaduvannja – The theory and practice of public admini­stration and local self-government2. Retrieved from http://el-zbirn-du.at.ua/2018_2/35.pdf [in Ukrainian].
  7. Boyatzis, R. (1982). The Competent Manager: A Model for Effective Performance. New York, John Wiley & Sons [in English].
  8. Drucker, P. (1977). An Introductory View of Management. New York: Harper’s College Press [in English].
  9. Bostworth, D., Davies, R. & Wilson, R. (2002). Managerial Qualifications and Organi­sational Performance: Ananalysis of ESS 1999, Warwick Institute for Employment Research [in English].
  10. Kulyk, Ju. Je. (2007). Profesionalizm menedzhera ta dejaki aspekty jogo rozvytku [Manager’s professionalism and some aspects of its development]. Kul’tura narodov Prychernomor’ja – Culture of the peoples of the Black Sea region,63-68 [in Ukrainian].
  11. Kirdina, O. G. (2012). Novi tehnologii’ zabezpechennja profesionalizmu menedzheriv v umovah innovacijnoi’ ekonomiky [New technologies to ensure the professionalism of managers in an innovative economy]. Visnyk ekonomiky transportu i promyslovosti – Bulletin of Economics of Transport and Industry38, 267-270 [in Ukrainian].
  12. Mykolajchuk, I. P. (2016). Modeljuvannja kljuchovyh kompetencij upravlins’kogo personalu [Modeling key competencies of management personnel]. Shidna Jevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnja – Eastern Europe: Economics, Business and Management4 (04),176-182. Retrieved from http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/4_2016/37.pdf [in Ukrainian].
  13. Sychova, N. V. (2006). Strategija upravlinnja znannjamy jak zaporuka uspihu orga­nizacii’ [Knowledge management strategy as a key to the success of the organization]. Ekonomist – Economist,12, 48-50 [in Ukrainian].
  14. Assessment in accounting: concept and tools (2018). O. Fomina(Ed.). Estonia, Tallin: Scientific Route [in English].
  15. Khmurova,V., & Gorlatova, О. (2016). Businessenvironmentofeducationandscien­tificactivity. Visnyk Kyi’v. nac. torg.-ekon. un-tu – Herald of Kyiv National University of Trade and Economics6 (110), 124-136 [in English].
  16. Harchova promyslovist’ Ukrai’ny zabezpechuje vnutrishnij rynok na 90% [Ukraine’s food industry provides the domestic market with 90%]. milkua.info. Retrieved from http://milkua.info/uk/post/harcova-promislovist-ukraini-zabezpecue-vnutrisnij-rinok-na-90 [in Ukrainian].
  17. Innovacijni rishennja dlja harchovoi’ promyslovosti [Innovative solutions for the food industry]. w5.siemens.com. Retrieved from https://w5.siemens.com/web/ua/uk/news_press/ news/2017/pages/innovative-solutions-for-the-food-industry.aspx [in Ukrainian].
  18. Legka promyslovist’ Ukrai’ny: realii’ ta perspektyvy [Ukrainian light Industry: realities and prospects]. uteka.ua. Retrieved from https://uteka.ua/ua/publication/news-14-delovye-novosti-36-legkaya-promyshlennost-ukrainy-realii-i-perspektivy [in Ukrainian].
  19. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrai’ny [State Statistics Service of Ukraine]. www.ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].
  20. Vprovadzhennja innovacij na promyslovyh pidpryjemstvah [Implementation of innova­tions at industrial enterprises]. www.ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].
  21. Chym pryvabljujut’ kerivni posady poshukachiv? [What attracts job seekers in executive positions?]. kiev.hh.ua. Retrieved from https://kiev.hh.ua/article/24606 [in Ukrainian].
  22. Rynok praci u I kvartali 2019 roku: robotodavci vzjaly pauzu, a poshukachi perekvalifi­kovujut’sja [Labor market in the first quarter of 2019: employers took a break and job seekers are retrained]. kiev.hh.ua. Retrieved from https://kiev.hh.ua/article/24483 [in Ukrainian].
  23. Dovganych, O. Industrija 4.0 – legka promyslovist’ ta moda [Industry 4.0 – light industry and fashion]. industry4-0-ukraine.com.ua. Retrieved from https://industry4-0-ukraine.com.ua/ 2019/02/11/%D1%96ndustr%D1%96ya-4-0-legka-promislov%D1%96st-ta-moda [in Ukrainian].
  24. Jurchak, O. Digital roadmap in Agri-Food – golovni stavky ta perevagy [Digital roadmap in Agri-Food – main rates and benefits]. industry4-0-ukraine.com.ua.Retrieved from https://industry4-0-ukraine.com.ua/2019/04/26/digital-roadmap-agri-food-golovn%d1%96-stavki-ta-perevagi/#more-9833 [in Ukrainian].
  25. Zhukovs’ka, V. M. (2018). Social’nyj rozvytok organizacii’: potencial, upravlinnja, inno­vacii’ [Social development of the organization: potential, management, innovations]. Kyi’v: Kyi’v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].